Om het ook eens van een ander te horen, interviewden we enkele kersverse Bolt gebruikers. Maak kennis met Jona!

Naam: Jona Mukabalisa
Krijgt energie van: Bjorn & Pieter
Klant bij Bolt sinds: December 2019
Woont in: Gentbrugge

Beschrijf jezelf kort. Vergeet je favoriete hobby niet.

Ik ben Jona, fervent kringloper, efficiëntiestrever, eega van Gert, ploetermoeder van Hasse (6) en Aaren (3) & opper-Mic Mac Madam van Mic Mac Minuscule, hippe tweedehands geboortelijsten. Ik hou van dansjes op al dan niet verlaten treinperrons, tweedehandskoopjes scoren, (liefst door iemand anders gekookt) eten, veel mensen om me heen, iets doen dat ik nog nooit gedaan heb.

Wat is Mic Mac Minuscule?

Mic Mac Minuscule stelt geboortelijsten samen met tweedehandse, ecologisch nieuwe én gepimpte kinderspullen voor stijl- en milieubewuste ouders die fan zijn van hip, tweedehands en eco, maar geen zin of tijd hebben om zelf alles bij elkaar te snuisteren.

Waarom koos je voor Bjorn en Pieter, of voor Bolt?

Ik kies voor Bolt omdat groen en lokaal mij als muziek in de oren klinkt en helemaal overeenkomt met onze waarden in het (bedrijfs-)leven. En het gemak van overschakeling maakte de beslissing in een wip en een knip genomen!

Waarom moeten we kiezen voor Mic Mac Minuscule?

Bij Mic Mac Minuscule proberen we duurzaamheid laagdrempelig te maken, door het gemak van een nieuwe geboortelijst aan te bieden, maar dan tegen de helft van de prijs. Ook wij houden van een zo kort mogelijke keten: babyspullen gaan van een mama uit de luiers om de hoek via de lokale Mic Mac Madam naar een kersvers zwanger koppel in de buurt. Maar dan natuurlijk met de nodige checks én met haar persoonlijk advies. Zo vermeden onze Mic Mac baby’s vorig jaar samen 700 ton CO2 (ofte 2800 retourtjes Brussel-Barcelona!!).

In het kort: een geboortelijst die de helft goedkoper is dan in de gemiddelde babywinkel, die ook nog eens je ecologische voetafdruk verlaagt, én waarvan tien procent van de lijstwaarde naar een goed doel naar keuze gaat.

Als je 1 andere duurzame tip (app, winkel, product) naar voor mag schuiven, welke zou dat zijn?

Mijn ultieme duurzame tip is: “Raise your sail with your strongest hand!”
Een Japans gezegde dat zegt dat je vooral moet inzetten op die dingen die voor jou niet zo moeilijk zijn. Ben je een rasechte vleeseter, probeer dan niet van vandaag op morgen vegetariër te worden. Kan je die exotische bestemming af en toe echt niet laten? Wel, laat die dan niet. Maar… Doe. Wel. Iets. Je kan niet zomaar zeggen dat het toch allemaal niets uithaalt, want dan gebeurt er helemaal niets. Maar vervang eerst die gewoontes die je geen moeite kosten. Dat is voor iedereen anders: sluit je aan bij Bolt, neem eens vaker de trein (want da’s zoveel rustiger dan de auto), laat je gsm-scherm repareren in plaats van een nieuwe te kopen (goedkoper!), gebruik een herbruikbaar groentenetje of wie weet: neem een tweedehands geboortelijst …

Als iedereen al gewoon iets bewuster die duurzame keuzes zou maken die geen impact hebben op je levenskwaliteit, zou onze planeet er al een heel stuk anders uitzien. Jouw kleine (voor jou moeiteloze) daden tonen anderen dat duurzame keuzes niet zo moeilijk zijn als ze lijken. Jouw kleine daden tonen ook aan jezelf dat duurzame keuzes niet zo moeilijk zijn als ze lijken. Vergelijk het met een helm bij het skiën, wie had 10 jaar geleden gedacht dat we dat vandaag de normaalste zaak van de wereld zouden vinden?  (Denk daar maar eens aan als je straks weer zonder helm op de fiets klimt.)

Dus wie weet… ooit lijkt het je misschien niet zo moeilijk meer om eens een uitdagende treinvakantie met je koters te ondernemen in plaats van een vliegreis naar Canada?

Bedankt voor je tijd, Jona!