Energiebesparing hier, ecologische woningen daar, groene energie overal… Geen idee hoe je eraan moet beginnen? Bolt helpt jou op weg met alle tips die je nodig hebt om energiezuinig te beginnen leven.

Oud en versleten, moeten we niet van weten

Heb jij een oude (+ 10 jaar) koelkast of diepvriezer staan? Een echte energieverspiller! Als je deze vervangt door een nieuwe kan je bijna de helft energie besparen. Natuurlijk wel enkel als je nieuwe aankoop in de hoogste energiezuinige klasse zit (A+ of A++). Vervang ernaast ook jouw oude gloeilampen en halogeenlampen door spaarlampen. Dit kan jou tientallen euro’s per jaar schelen!

Personal space

Ja, ook jouw koelkast, fornuis, kachel en oven hebben nood aan hun eigen ruimte. Hoe lager de temperatuur van de omgeving, hoe lager het energieverbruik van de koelkast. Dat is logisch, toch?

Een propere keuken

Kuis jij regelmatig jouw keuken? Top! Maar het kan nog beter. Reinig je dan ook de ventilatieopeningen van de koelkast en diepvriezer? Dat zorgt ervoor dat de restwarmte beter kan worden afgevoerd zonder dat de koelende werking vermindert. Dat noemen wij slimme energiebesparing!

koelkast

Alles op zijn plaats

Check even of er een goede afdichting op jouw koelkast zit. De deur zegel moet droog zijn en ook scheuren moeten vermeden worden. Als dat niet het geval is, kan je wel eens een hoop energie verspillen. Alleen al met de koelkast kan je toch enkele euro's per jaar besparen. Alle kleine beetjes helpen, niet?

Ontdooi de diepvriezer: een goed idee

Werd mama vroeger kwaad toen je de vriezer open liet staan? Eigenlijk is het nog niet zo slecht. Slechter is meer dan 1 cm ijs op jouw voedingswaren. Dat zorgt voor een toename van het energieverbruik. Regelmatig ontdooien kan dus zeker geen kwaad, maar check wel even of er geen voedsel meer in ligt.

diepvriezer

Bye-bye, stand-bye

Hi-fi, TV, radio met andere woorden al jouw beste vrienden zijn echte energiezuipers. Schakel ze volledig uit en je bespaart tot 50% tegen over volledige inschakeling. Te veel moeite? Geen probleem, een schakelbare master geeft de mogelijkheid om in één keer de stekker eruit te trekken. Haal ook jouw opladers van bijvoorbeeld een mobiele telefoon of elektrische tandenborstel uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Zo verbruiken ze geen energie meer.

De energiebesparende functie: jouw nieuwe best friend forever

Dus, we weten allemaal dat de nieuwste en modernste smartphones en laptops een functie hebben die stroom bespaart. We zijn er allemaal schuldig aan dat we hem niet op zetten. Als je deze functie hebt, kan het verbruik van jouw toestel verlagen met 49%. Minder opladen en meer energiebesparing!

Douche of bad?

Een echte klassieker: Een bad verbruikt ongeveer drie keer meer energie en water dan een douche. Beter een douche dan een bad dus. Wil je echt die-hard water en energie besparen? Plaats een spaardouchekop en een besparingsknop op het toilet. Je bespaart zo 50% op water- en energieverbruik.

Douche

En: met water te koken in een waterkoker bespaar je meer energie dan met water te koken in een pot. Doe de hoeveelheid water die je nodig hebt in de waterkoker zodat je niet overbodig veel water verwarmt, alle kleine beetjes helpen.

Elektrische boiler

Volledig elektronische boilers zijn handige water- en energiebespaarders. Je stelt de temperatuur van water op het apparaat naar keuze in en krijgt onmiddellijk warm water dat niet afhankelijk is van temperatuurschommelingen. Een elektriciteitsboiler is niet de goedkoopste boiler, daar wint de aardgasboiler. Maar voor moeder aarde kiezen we toch maar beter de elektrische variant.

Gedaan met schrobben

Voor al degenen die het haten om de afwas te doen: goed nieuws! Een vaatwasser is niet enkel supersnel, het verbruikt ook nog eens een pak minder water. De vaatwasser verbruikt 10 liter en 1,05kWh voor 140 stuks servies. Bij handwas gebruik je 40 liter water en 2,0kWh voor 140 stuks. Van energiebesparing gesproken! Zorg er natuurlijk wel voor dat de vaatwasser altijd goed vol zit. Het vervangen van een 15 jaar oude afwasmachine door een nieuwe (A+ of A++) geeft ook nog eens een energiebesparing van 50%. Verder kan je nog op veel andere dingen besparen in het huishouden:

 • Doe de was op 30 of 40 graden in plaats van 50 of 60 graden. De was wordt net zo schoon en het bespaart meer energie.
  • Zorg ervoor dat de wasmachine goed vol zit en dat de was goed gecentrifugeerd wordt.
  • Hergebruik het water wat opgevangen wordt in een condens droger. Bijvoorbeeld om de planten water te geven.
  • De was ophangen en laten drogen is veel goedkoper dan de was te drogen in een wasdroger.

Gouden Tip: 'Don't stop me now' – Queen, is een echte schijf waarop je kan dansen terwijl je kuist!

Kuisen

Belgen zijn geen subtropisch klimaat gewend

Het verschil tussen 20 ° C en 21 ° C kamertemperatuur maakt niet het verschil in een pull of geen pull. Maar wel in je portemonnee. Je bespaart 6% energie op verwarming als je de temperatuur met een graad verlaagt. Op 2 °C minder, is dit al snel 12%. De optimale temperatuur voor de slaapkamer is ongeveer 16 °C voor een goede nachtrust. Ben jij een echte bibberaar in bed? Zorg er dan voor dat er geen gordijnen of meubels voor de radiatoren hangen of staan. Wanneer je uit huis bent hoef je ook de verwarming niet uit te schakelen. Een constante temperatuur van 16°C-17°C is beter dan het aan- en uitschakelen van jouw radiator. Bij langdurige afwezigheid (vakantie of weekend) is 12-15 ° C kamertemperatuur de perfecte temperatuur.

Zuurstof doet leven

Ventilatie is heel belangrijk en moet permanent plaats vinden. Veel energie gaat verloren door incorrecte ventilatie. Ideaal is dus als je de ramen meerdere keren per dag volledig opent en dat niet langer dan 5 tot 10 minuten. Andere tips om correct te ventileren en verwarmen zijn:

 • Zet een uur voor het slapen gaan de thermostaat een paar graden minder (tussen de 14 en 15 graden Celsius)
  • Plaats hang gordijnen achter de verwarming, niet ervoor. Zo zit de warmte niet vast achter het gordijn.
  • Als je dag/nacht tarief stroom hebt, maak dan gebruik van nacht tarief stroom, dat is goedkoper.

Verlaag jouw energieverbruik door een goede woningisolatie

Een huis met slechte isolatie verbruikt veel meer energie dan een huis met goede isolatie. Zorg er dus voor dat jouw huis quasi perfect geïsoleerd is:

 • Vervang in jouw woning enkel glas door dubbele of driedubbel beglazing. Dat houdt de warmte binnen en de koude buiten.
 • Heb je een verwarmde zolder met een schuin dak? Zorg dan voor een goede dakisolatie. Ook daarmee kan de energiebesparing oplopen tot honderden euro’s per jaar.
 • Plaats op de begane grond isolatie tegen de onderzijde van de vloer

Zo heb je het al een pak warmer, zonder de hele dag de verwarming te laten draaien.

isolatie

Besparen met Bolt

Je kan dus besparen op gewone, grijze energie, of nog beter. Wij trekken het nog een stapje verder. Bij Bolt bespaar je op groene energie. Klinkt een pak aanlokkelijker, niet?

Ontdek snel waar jij jouw groene energie kan bestellen en slaap met groene verwarming en een gerust geweten!