De vraag die Thomas Vanderveken en zijn team in Factcheckers, een programma van één, onderzochten. En terecht, want wat blijkt: de kans dat jouw groen contract helemaal niet zo groen is, is groot. Dat heeft alles te maken met sjoemelstroom. Wij leggen je graag nog eens uit wat dat is en waarom onze producenten jou wel eerlijke energie kunnen bezorgen.

Garanties van oorsprong

De hoeveelheid groene stroom die in en rond België geproduceerd wordt is veel kleiner dan de hoeveelheid groene energie die er verbruikt wordt. Hoe kan dat?

Het heeft eigenlijk allemaal te maken met een vreemd handeltje in 'garanties van oorsprong' of GO's. Dit zijn certificaten, die bewijzen dat de geleverde energie echt duurzaam is opgewekt. Voor elk megawattuur groene elektriciteit die in Europa ergens op het net wordt geplaatst, krijgt de producent ervan een GO. De geproduceerde groene energie kan van windmolens in België komen, maar ook perfect van Ijsland. Wat daar mis mee is? Ijsland is, zoals je wel weet, een eiland met veel vulkanen. Deze vulkanen kunnen door hitte gebruikt worden om hernieuwbare energie te creëren. Maar liefst 99,5% van de Ijslandse energie is groen. Goed toch?

Probleem: Ijsland heeft maar 330.000 inwoners, waaraan ze de hoeveelheid hernieuwbare energie niet allemaal kwijt geraken. En omdat het een eiland is, is het onmogelijk om de energie naar andere landen over te brengen. Dus: verkopen ze hun groene certificaten aan andere landen, die deze dan op grijze, of minder groene, energie plakken. Maar het is niet omdat wij die certificaten aankopen dat er meer groene energie geproduceerd wordt.

Bijna elk Europees land is aangesloten bij het GO-systeem. Dus elk land kan certificaten van Ijsland, of andere landen met een overschot aan groene energie kopen. We weten eigenlijk nooit 100% zeker waar ze vandaan komen. Een tekort aan groene stroom opgevangen worden door certificaten uit het buitenland. Ja, een fysiek tekort aan groene energie wordt opgevangen met een digitaal document, dat noemen we sjoemelstroom. En daarvoor dienen die certificaten helemaal niet. Gek toch?

Grijs is groen

Heel veel traditionele energieleveranciers maken volop gebruik van buitenlandse GO's zonder enige connectie met België, om jou 'groene' energie te verkopen, maar vaak wekken ze zelf energie gewoon op uit fossiele brandstoffen. Ze misbruiken dus het systeem van GO’s en missen totaal het doel waarvoor het was opgezet. Bekijk het als een krop sla die helemaal niet biologisch gekweekt wordt, maar waar de boer wel een groen label op plakt. Is die krop sla dan biologisch? Helemaal niet, maar we denken van wel. Zo wordt grijze energie ook groen gemaakt.

Dit is niet eerlijk tegenover consumenten en al zeker niet tegenover het klimaat. We blijven in België grijze energie opwekken, zonder genoeg moeite te doen om over te schakelen op plaatselijke groene stroomproductie. Dat is een spijtige zaak. Wie voor een groen contract kiest, wil toch écht groene energie?

Factcheckers

Thomas Vanderveken sloot twee jaar geleden een groen energiecontract af, dat vindt hij belangrijk voor het klimaat. Op de website van VREG, scoort zijn energiecontract 100% groen, op de website van Greenpeace, mijngroenestroom.be, scoort hij maar 7/20. Hoe dat komt, legt Thomas haarfijn voor je uit in de reportage van Factcheckers op één. Zeker kijken.

Bolt in de strijd tegen sjoemelstroom

Waarom zijn wij nu zo into deze reportage? Thomas weet perfect uit te leggen welk probleem wij willen oplossen. Wij zijn voor het correcte gebruik van Garanties van Oorsprong en tegen sjoemelstroom. Bij Bolt kies je immers zelf wie jouw energie opwekt en hoe die energie wordt opgewekt. Daardoor ben je 100% zeker dat er groene energie op het net wordt gezet en dat voor dezelfde hoeveelheid als jouw verbruik. Daarnaast willen we 100% transparant zijn, ook in jouw energieprijs. Wij geven duidelijk weer waar jouw geld naartoe gaat en dat is naar de lokale producent die je zelf koos. Niet naar een producent die geen directe link heeft met de Belgische energiemarkt. De energieprijs die jij betaalt is de groothandelsprijs. Wij nemen hierop geen marge, maar vragen enkel een abonnementskost voor het gebruik van ons platform.

Ben je net zoals Thomas ook op zoek naar eerlijke energie? Neem dan een kijkje op ons platform, vind de perfecte match tussen jou en één van onze producenten , doe een prijssimulatie en schrijf je alvast in op onze wachtlijst.