Klaar om het nest te verlaten? Of jouw droomhuis gezien en gekocht aan de andere kant van België? Na deze mooie droom, word je wakker in de realiteit: de serieuze zaken die bij het verhuizen komen te kijken. Bijvoorbeeld het overzetten van jouw energiecontract, naar een al dan niet nieuwe leverancier. Geen alledaagse bezigheid dus de kans is groot dat jij nu met jouw handen in het haar zit. We helpen jou alvast met een aantal dingen die je zeker moet weten voor je eraan begint.

verhuizen

Het energieovernamedocument

Heb jij: kartonnen dozen met 'breekbaar' waar je tien keer over struikelt? Stof tot in de kleinste hoekjes van het huis? Maximum 5 uur slaap per nacht? Hoera! Je bent klaar om te verhuizen. Voor we dit allemaal achter ons kunnen laten, is het eerst tijd om wat administratie te doen. Of specifieker: vul jouw energieovernamedocument in.

Wat is het energieovernamedocument?

Dit is een document dat je moet invullen bij een verhuis, maar ook bij de (ver)koop/(ver)huur van een huis of, in het ergste geval, na een scheiding of overlijden. Hierop leg je de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden vast zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Je weet zo precies aan welke meterstanden je jouw vorig huis hebt achtergelaten en met welke meterstanden je jouw nieuwe huis intreedt. Je stelt dit best op samen met de nieuw/oude bewoner. Het dient dus niet om het energiecontract van iemand over te nemen, wel om het contract mee te verhuizen of een nieuw contract af te sluiten.

Het energieovernamedocument is niet gewoon een administratieve last. Stel dat er later discussie over de meterstanden ontstaat, kan de leverancier het opvragen als bewijs. Houd dus zeker zelf een kopie bij!

overnamedocument

Verschillende soorten energieovernamedocumenten

Voor jouw verhuis moet je in totaal vier energieovernamedocumenten invullen en ondertekenen:

 • Twee voor de woning die je verlaat (één exemplaar voor jou, één voor de nieuwe bewoner)
 • Twee voor jouw nieuwe droomwoning (één exemplaar voor jou, één voor de vorige bewoner)

Het beste dat je kan doen om hierbij discussie te voorkomen is elk, de nieuwe bewoner of eigenaar en jij, een energieovernamedocument invullen, ondertekenen en bewaren. Zo verzamel je ook nog eens alle relevante info. Als dit in orde is, bezorg je een kopie van het overnamedocument aan jouw energieleverancier, zodat hij de afrekening kan maken voor het verbruik op het oude adres. Stel, dat niemand de aansluitingen op jouw oude adres overneemt, dan laat je gewoon jouw elektriciteitsmeter sluiten.

Energieovernamedocument te laat ingevuld?

Chaos, het overkomt iedereen. Je bent vergeten jouw energieleverancier van jouw verhuis op de hoogte te brengen. Je ontvangt dus waarschijnlijk nog een factuur voor energieverbruik op jouw oude adres. Omdat geen correcte meterstanden hebt, zal jouw netbeheerder jouw verbruik moeten schatten. Dat wil zeggen dat je dus het risico loopt om te betalen voor het verbruik van de nieuwe bewoner. Als je de verhuis niet correct meldt of je hebt geen contract voor het nieuwe adres, riskeer je ook dat jouw elektriciteit wordt afgesloten. Het is namelijk verboden om energie te verbruiken zonder energiecontract.

Het is dus voor jouw eigen goed dat we het zeggen: bezorg tijdig de energieovername-documenten aan jouw leverancier.

netbeheerder

Wanneer kan ik mijn energiecontract niet mee verhuizen?

In sommige gevallen kan je jouw energiecontract niet mee verhuizen:

 • Als je verhuist naar het buitenland of naar een regio waar jouw energieleverancier niet actief is
 • Als je intrekt bij iemand die al een energiecontract heeft
 • Als je verhuist naar een huurwoning waar de volledige energiekost in de huurprijs inbegrepen is. In dat geval heeft de verhuurder al een energiecontract.

En mijn budgetmeter dan?

Heb jij een budgetmeter thuis en je gaat verhuizen? Geen probleem! Jouw netbeheerder bezorgt jou gratis een nieuwe budgetmeter voor elektriciteit en komt het op jouw nieuwe adres installeren. Daarbij bezorgen ze jou ook een nieuwe budgetmeterkaart. Gebruik het energieovernamedocument om samen met de andere partij jouw meterstanden te meten en bezorg het document aan de netbeheerder.

Wat als er nog geen elektriciteit aanwezig is in mijn nieuwe woonst?

Stap 1: Neem contact op met jouw netbeheerder

Hij staat in voor het installeren of wijzigen van jouw meters en voor de koppeling aan het gas- en elektriciteitsnet. Dit doe je best zo snel mogelijk zodat hij direct kan uitleggen wat je precies nodig hebt in jouw situatie. Dien daarna op tijd jouw aanvraag in, telefonisch of online.

Wat bij een nieuwbouw? In dat geval vraag je een tijdelijke werfaansluiting aan bij jouw netbeheerder. Als het vermogen van jouw werfaansluiting gelijk is aan de definitieve elektriciteitsaansluiting, vraag je beter een definitieve kabel.

Stap 2: Ready, set, go…

Niet te snel! Voordat je de nieuwe aansluiting kan gebruiken, zijn er enkele (veiligheids)voorwaarden die je samen met jouw aannemer in orde moet brengen.

 • Een energiebocht en een watervaste multiplexplaat op de plaats waar de aansluitingskabel van de meterkast naar binnen komt. 
 • Jij bent verantwoordelijk voor de graafwerken die in jouw tuin zullen gebeuren. Maak duidelijke afspraken met jouw ruwbouwaannemer of contacteer jouw netbeheerder voor extra informatie.

Stap 3: Rendez-vous

Eerst en vooral krijg je van jouw netbeheerder een offerte en een persoonlijk stappenplan om alle misverstanden te voorkomen. Zodra dit gebeurd is, kan je een afspraak vastleggen voor de installatie. Je krijgt dan ook jouw EAN-code.

De prijs van zo'n installatie hangt af van jouw eigen situatie:

 • Standaardaansluiting: ongeveer 850 euro. Een zwaardere aansluiting met bijvoorbeeld een zonnepaneelinstallatie kan oplopen tot 2000 euro.
 • Gasaansluiting: reken zo'n 250 euro, afhankelijk van de vraag.
 • Aansluiting op de riolering: ongeveer 850 euro.

Stap 4: Energiecontract afsluiten

Je hebt de EAN-codes van jouw netbeheerder ontvangen, nu kan je best zo snel mogelijk een contract afsluiten. Doe dit zeker vóór de netbeheerder langskomt om de meters te openen.

Stap 5: Meters plaatsen en openen

Spreek een datum af met de netbeheerder voor de plaatsing van jouw meters. Activeer de aansluiting op dezelfde dag. Heb jij de checklist voltooid?

 • Energiecontract afgesloten?
 • Binneninstallatie voor elektriciteit is afgewerkt en gekeurd?

Dan ben je klaar om te genieten van jouw groene energie!

Watch out!

Energie verbruiken op twee plaatsen wil dus zeggen dat je ook twee keer contact moet opnemen met jouw energieleverancier. Een eerste keer als je de sleutels krijgt van jouw nieuwe droomwoning, een tweede keer als je jouw oude woning officieel verlaat. Intussen verbruik je energie op jouw nieuwe en oude adres. Sommige leveranciers verwachten dan dat je een nieuw leveringscontract afsluit voor jouw nieuwe adres.

prijzen

Bolt-primeur!

Bolt heeft vaak contact met andere start-ups als deel van KBC Start-it community. Zo hebben wij bijvoorbeeld de laatste tijd ook contact gehad met Smooved! Zij komen binnenkort live. Ze maken het jou gemakkelijk door alle administratie en logistiek in één keer te verhuizen via hun app. Energie, telecom, water, verhuiswagen, verzekeringen, post – you name it. Denk zeker eens aan hen als je verhuist!

En denk zeker ook aan ons voor een nieuw energiecontract. Simuleer alvast jouw groene energieprijs op onze website!