Wanneer je denkt aan groene energiebronnen, denk je aan zonnepanelen en windmolens. Veel mensen vergeten een andere onuitputbare bron: waterkracht. Het heeft nochtans veel belangrijke voordelen. In België zijn er enkele grote waterkrachtcentrales. Wij zetten alle voordelen voor jou op een rijtje.

Meneer proper onder de energiebronnen

Wat we daarmee bedoelen? Dat waterkracht geen vervuilende stoffen uitstoot of brandstof nodig heeft. Het hoogteverschil van het water is voldoende om de turbine te laten draaien. Geen aardgas of steenkool nodig dus. Daarnaast komen er bij een waterkrachtcentrale geen broeikasgassen vrij die we verantwoordelijk kunnen stellen voor de opwarming van de aarde. Waterkracht is dus schoon. Er hoeven geen grondstoffen gebruikt worden, er ontstaan geen afvalproducenten en er is geen vervoer van nodig.

meneer proper

Pump it up!

Waterkracht is een energiebron die nooit ten einde zal lopen. Er zullen altijd rivieren en dammen zijn. Een waterkrachtcentrale kan ook als batterij gebruikt worden wanneer er bijvoorbeeld te veel energie over is van zonne- of windenergie. Dan maken ze gebruik van twee meren, een lager gelegen en een hoger gelegen meer, en pompen ze het water weer terug op. Daardoor kan je dus telkens hetzelfde water gebruiken om een waterkrachtcentrale te laten lopen.

100 jaar

Voor de bouw van een waterkrachtcentrale moet jij of de overheid wel een investering doen, maar vanaf dan zijn de kosten heel laag. Wanneer je hem goed onderhoudt, gaat een waterkrachtcentrale 50 tot 100 jaar mee. Eenmaal je 'live' bent, heb je gratis energie en betaal je enkel nog onderhoudskosten. Verder starten ze heel snel op, waardoor je de productie van elektriciteit flink beperkt. Enkel de sluisdeuren moeten geopend of gesloten worden.

100 jaar

In weer en wind

In tegenstelling tot zonnepanelen of windenergie, is waterkracht niet afhankelijk van wind of zon. Water zal altijd blijven stromen of vallen, 24 op 24, 7 op 7. Het is dus een heel betrouwbare energiebron.

Beste vriendjes met landbouw

Naast al de voordelen waar we het juist over hadden, heeft een waterkrachtcentrale ook een positief effect op de landbouw. Huh, hoezo? Het water achter de centrale kan ook gebruikt worden voor de irrigatie van landbouwgronden of de verbetering van vaarwegen. Achter de dam komt het water veel hoger te staan, waardoor schepen met een langere kiel ook gebruik kunnen maken van de rivier of het meer. Pas op: er moet bij elke waterkrachtcentrale goed gecontroleerd worden of deze een invloed zal hebben op omliggende fauna en flora.

Bolt en waterkrachtenergie

Ook Bolt staat achter waterkracht. Sinds een paar weken, hebben we een contract afgesloten met een producent van waterkracht: S.A. Rutten. Deze producent gelegen te Herstal, biedt binnenkort hun drie waterdammen aan aan Bolt en hun klanten. Dus, ook aan jou. Interesse? Schrijf je in op de wachtlijst en ontvang binnen enkele maanden jouw groene waterkrachtenergie.

Toch liever water-, wind- of zonne-energie? Ontdek onze andere producenten op de website.