In één van onze vorige blogposts, 9 dingen die je fout kan doen bij het plaatsen van zonnepanelen, hadden we het over hoe je jouw zonnepanelen het best op je dak plaats. Allemaal goed en wel, maar wat als jij nu geen dak hebt om zelf zonnepanelen te plaatsen? Je hebt bijvoorbeeld niet genoeg plaats, een slechte oriëntatie of het is een te grote hap uit je budget… Toch is het een heel rendabele investering voor iedereen. Een introductie tot een nieuw systeem waar ze in Nederland al goed gebruik van maken: zonnedelen.

Wat is zonnedelen?

Geen plaats voor zonnepanelen? Geen probleem, er zijn nog heel wat grote bruikbare daken in Vlaanderen beschikbaar. Om de productie van hernieuwbare energie een boost te geven, heeft de overheid een nieuw systeem ingevoerd genaamd zonnedelen. Wat letterlijk wilt zeggen: "meegenieten van zonnepanelen op een ander zijn dak."

Kom van dat dak af…

"Ik waarschuw u niet meer!" is niet wat je jouw buur wilt horen roepen omdat je jouw zonnepanelen dan maar op zijn dak installeert. Waar dan wel? Op het dak van publieke gebouwen, kerken, scholen, sporthallen, overheidsgebouwen of bedrijven. Zo is het voor iedereen haalbaar en ondervindt niemand er last van, ook jouw buurman niet.

De bedoeling is dus dat jij, als particulier, hierin investeert en zo profiteert van zonne-energie. Dit kan door te 'salderen op afstand'. De groene stroom die je op andermans dak produceert, wordt op jouw eigen elektriciteitsfactuur verrekend. Je verlaagt dus jouw factuur en investeert in hernieuwbare en milieuvriendelijke energiewinning. Alleen staat België hier ver achter op zijn Noorderburen.

Hup Holland, hup

Zonnedelen is in Nederland al een zeer gekende en breed toegepaste techniek, terwijl dit in België nog niet van start is gegaan. Wel blijkt dat 40% van de particulieren interesse heeft in het concept. Het draagvlak om van start te kunnen gaan is intussen voldoende gegroeid en er kan dus snel tot actie overgegaan worden. Nu is het wachten tot de Belgische regering dit concept effectief doorvoert…

Een addertje onder het gras

De afgelopen 500 woorden klonken veelbelovend, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Niet alle gemeentes en steden hebben grote daken en niet elk groot dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Het meeste rendement wordt dan ook gehaald als je de opgewekte stroom meteen verbruikt voor het gebouw zelf. Een dak van een gemeentehuis, zorgcentrum, school of zwembad is dus ideaal. Bij bijvoorbeeld een sporthal die enkel 's avonds open is, zal het rendement al een pak lager liggen.

Bolt deelt zon uit

Gelukkig kan je in België wel rekenen op Bolt. Bolt doet aan zonnedelen, maar ook aan winddelen, bio-energiedelen, waterdelen… noem maar op! Al onze groene energie-opwekkers staan klaar om hun energie met jou te delen, leuk toch? Ontdek snel welke energie de opwekker in jouw buurt kan delen om jouw huishouden als eerste te laten draaien op 100% groene, lokale en eerlijk geproduceerde energie.